Ceapă albă de Buzău

Ceapă albă de Buzău

8,00 lei

Acest soi de ceapă abă de Buzău este unul semitardiv, cu o perioadă de vegetație de 166 de zile de la răsărit la recoltare. Bulbii sunt mari, cu o greutate medie de 168 grame și lungimi medii de 6,5 cm, cu formă aproape sferică, ușor turtită, acoperiți la exterior de tunici pergamentoase de culoare galben-arămii. Foile interioare sunt albe, cu gust dulce plăcut, puțin iute, suculente. Producția este destinată consumului în stare proapătă, cu o capacitate foarte bună de păstrare peste iarnă și potențial de producție de 50-60t/ha. Soiul este foarte tolerant la boli și dăunători, totuși sunt recomandate tratamentele preventive.

În stoc

Livrare gratuită la comenzi de peste 200 lei

  • Livrare în 1-2 zile lucrătoare prin Curier
  • Livrare în 3-4 zile lucrătoare prin Poștă
Plătește cu Cardul și ai reducere 10 lei !

Ceapa provine din regiunile de stepă din Asia centrală și de vest, probabil teritoriul Afganistanului de azi. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind apreciat la ca. 5.000 de ani în urmă, cultivat ca plantă medicinală, condiment și ca legumă. În Egiptul antic ceapa era considerată un simbol al vieții eterne, datorită formei sale rotunde și a inelelor concentrice și era oferită zeilor, sau era folosită ca monedă de plată de a ajunge în rai, astfel au fost plătiți și lucrătorii care au clădit piramidele. S-au găsit dovezi, resturi de ceapă la descoperirea mormântului lui Tutankhamon. O tablă cu inscripții sumeriene cuneiforme datând cu 4.000 de ani î.e.n. din Codul lui Hammurabi conține descrieri de ogoare cultivate cu castraveți și ceapă, precum era amitit și ajutorarea săracilor cu pâine și ceapă. La romani ceapa constituia un element important din alimentația de bază. Legionarii romani au fost cei care au contribuit la răspândirea cepei „cepula“ în Europa centrală. În Evul mediu ceapa nu lipsea de pe masa locuitorilor Europei fiind folosită și ca amuletă contra pestei. În secolul al XV-lea olandezii încep să cultive diferite variante de ceapă ca și culoare, formă și gust.

După metoda de cultivare, există „ceapa de vară” și „ceapa de iarnă” . Ceapa de vară este semănată primăvara timpuriu și recoltată în luna august și septembrie. Ea poate fi depozitată până în luna martie a anului următor. Ceapa de iarnă, mai zemoasă și mai puțin iute, este semănată în august, devine adultă numai în primăvara următoare și poate fi recoltată în luna iunie, însă nu poate fi depozitată pentru o perioadă de timp îndelungată.

Acest soi de ceapă abă de Buzău este unul semitardiv, cu o perioadă de vegetație de 166 de zile de la răsărit la recoltare. Bulbii sunt mari, cu o greutate medie de 168 grame și lungimi medii de 6,5 cm, cu formă aproape sferică, ușor turtită, acoperiți la exterior de tunici pergamentoase de culoare galben-arămii. Foile interioare sunt albe, cu gust dulce plăcut, puțin iute, suculente. Producția este destinată consumului în stare proapătă, cu o capacitate foarte bună de păstrare peste iarnă și potențial de producție de 50-60t/ha. Soiul este foarte tolerant la boli și dăunători, totuși sunt recomandate tratamentele preventive.

Mod de utilizare a semințelor

Semințele se vor semăna în sol fertil, reavăn, bine drenat și bogat în substanțe nutritive. Lucrările solului sunt aratul de toamna la adâncimi de 20-25 cm și apoi mărunțirea pământului înainte de înființarea culturii. Cultura de ceapă se realizează prin semănare directă în câmp, în intervalul 25 februarie – 15 martie, în toate zonele favorabile. Timpul de răsărire este de 15-30 de zile, în funcție de temperatura și umiditatea solului. Recoltarea se realizează în intervalul august-septembrie.

Observații: Semințele pe care le achiziționați sunt produse într-un sistem organic, ecologic, unde plantele NU au fost tratate cu pesticide.

Un plic conține: 2 grame.

Originea semințelor: Comuna Secuieni, jud. Neamț.

Informații suplimentare

Greutate2 g

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Ceapă albă de Buzău”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *